Solarium

 
Idag fick jag köpa en av dem ljusare varianterna på sminket, (foundation och puder)  nr 03 natural. Det första jag tänkte var, men fy vad blek jag är. Jag kände mig helt plötsligt inte lika fin och tanken slog mig att jag skulle börja sola solarium igen. Så nu har jag letat upp fördelar och nackdelar för att påminna mig om varför jag slutade.
Fördelar:
När man solar solarium kan man bygga upp ett solskydd långsamt, man kan (med läkarhjälp) även vänja huden vid ljus om man är solallergiker. Det kan motverka akne och hjälpa vid stela muskler och leder. Låg UV-B dos i solariumet kan ge dig ett välbefinnande och stärka ditt immunförsvar, strålningen hjälper kroppen att bilda D-vitamin, men glöm inte bort att om du överdriver ditt solande och struntar i alla råd och anvisningar kan effekten bli den motsatta.
Nackdelar:
Sola solarium ökar risken för hudcancern malignt melanom, det gör även solresor, detta i den dödliga formen. 
År 2014 fick 3 752 personer i Sverige malignt melanom i huden. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet. I solarierna utgör UVA 96–99 procent av strålningen, resten är UVB, som vi läste innan bildar D-vitamin. Men det vi inte fick läsa är att UVA strålningen i solljus har stor betydelse för att utveckla tumörer i huden. Av solarium blir man även skrynklig och åldras i förtid.
 
Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från att sola solarium. Man kan gå in på deras hemsida och beräkna "min soltid" där man får kryssa i plats, tid, datum och solkänslighet, mitt resultat blev
Sverige (Göteborg), 2016-06-01, klockan 11.00
 0:55 i direkt sol
 1:50 i lite skugga
 4:00 i mycket skugga
 
Jag känner inte längre ett behov av att sola solarium, sommarsolen räcker gott och väl. Jag är hellre blek än att öka risken för hudcancer och åldras i förtid, det får bli lite lätt solpuder istället.
 
/Goldenfox

Goldenfox.blogg.se

Jag är en livsglad tjej på 25år som bor tillsammans med min pojkvän och hund. Just nu utbildar jag mig till Aktiveringspedagog och har snart gått klart första terminen. Jag är intresserad av träning, kost och hälsa. Sedan två år tillbaka bestämde jag mig för att sluta dricka alkohol, vilket har resulterats i bättre hälsa, kontroll och att jag kan stå för mina handlingar. Det blev en positiv vändning i mitt liv och jag är tacksam för att jag har fina vänner som stöttar mig i det. Detta kommer bli en liten dagbok om mitt liv.

RSS 2.0